preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sesvetska Sela

Login


Školska himna

Tekst: Olgica Pavičić-Čović, prof hrv. jezika
Glazba: Gordana Vojnović, prof. glaz. kulture

U Letničkoj ulici
Baš na broju pet
Sakrila se naša škola
Cijeli mali svijet.

Narančasti prozori
Što joj radost daju
Od čistoće blistaju
Sve je k'o u raju.

Tu se prva slova pišu
Tu sva djeca crtež rišu
Tu se dijeli, tu se množi (ritt.)
Tu se svako srce složi

Pripjev:
NEK' NAM SRCE BUDE PUNO
NEK' NAM ZNANJE UVIJEK CVJETA
NEK' PUTEVI SVI TE VODE
DO NAJDRAŽE ŠKOLE SVIJETA. 2X

Coda:
Nek' putevi svi te vode
Do najdraže škole svijeta.

Budite internet genijalci

UPUTE ZA INTERLAND

Informatička radionica za Dan škole - kodiranje

Kodiraj sportsku igru

Tečajevi kodiranja

 

 Aktivacija  office365.skole.hr

Vikendom u sportske dvorane

Priloženi dokumenti:
Raspored.pdf

Kodiranje za početnike

Kodiranje za učenike RN

 

 

Pitanja i odgovori
https://installer.eduroam.hr/faq.php

Ostali operacijski sustavi
https://cat.eduroam.org/?idp=6883

Priloženi dokumenti:
WIN10 upute.pdf

Tražilica
BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID

Priloženi su brošure BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID i letak s telefonskim brojevima za psihološko savjetovanje mladih za svaku županiju.

Brošura Državne uprave za zaštitu i spašavanje
Pomoć oko tableta

U prilogu su upute za pristup virtualnim učionicama i pomoć oko tableta. U virtualnim učionicama vrijede pravila kućnog reda Škole. Svaka zlouporaba će biti sankcionirana. U prilogu se nalazi uputa za učenike - pravila ponašanja.

http://skolazazivot.hr/ucitelji/

Raspored zvona
 JUTARNJA SMJENA
sat početak kraj
1.  8:00 8:45
2.  8:50 9:35
3.  9:45 10:30
UŽINA 10:30 10:40
4. 10:40 11:25
5. 11:30 12:15
 6.  12:20 13:05
POPODNEVNA SMJENA
sat početak kraj
1. 14:00 14:45
2. 14:50 15:35
3. 15:45 16:30
UŽINA 16:30 16:40
4. 16:40 17:25
5. 17:30 18:15
6. 18:20 19:05

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

 

Loomen

 

Škola za život

Projekt EU

eTwinning

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 3. 2019.

Ukupno: 210207
Ovaj mjesec: 1585
Ovaj tjedan: 24
Danas: 24
Oskar znanja 2018.

Rita Zonjić, učenica 8. razreda naše škole, i ove je godine osvojila Oskar znanja kao državna prvakinja u poznavanju hrvatskoga jezika 2018.

 

Klokan bez granica

 

Hour of Code

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

E-usmjeravanje

edu.hr

Portal Nikola Tesla

PLAVI TELEFON

 

Elektronički identitet

Središnji državni portal

Ponavljanje gradiva

Za učenike

Portal za učenike

Pitajte učitelja

Portal Učenici

Sigurniji internet

e-škola

Srce za djecu

Dan sigurnijeg interneta, utorak 11. veljače 2020.

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta 2020., koji se ove godine obilježava u utorak, 11. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u sklopu kojeg djeluje Centar za sigurniji Internet, već šestu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali i roditeljima te stručnjacima.

Ove godine, već 470 škola prijavilo je svoje sudjelovanje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 2020.!

Pozdravljamo sve škole koje su se prijavile, a ako vaša škola još nije na ovom hvale vrijednom popisu, ne brinite, još se stignete prijaviti 😊

Predlažemo da to odmah učinite putem obrasca za prijavu https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVa5kpcJB8BP0C2Yhwi0OzTwbAKFmCUKASl9UUbCoUiflDJg/viewform, kako bi i vaša organizacija dala svoj doprinos ovom danu!

Pozivamo vas da nam se priključite i aktivno sudjelujete u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, a kako bi vam pomogli, pozivamo Vas da putem linka u nastavku preuzmete brojne edukativne i promotivne materijale te date svoj doprinos organizacijom inovativnih i kreativnih radova i aktivnosti! http://www.dansigurnijeginterneta.org/index.php/materijali-i-savjeti/

Nemojte zaboraviti poduprijeti nas i preko društvenih mreža 😊 #zajednozaboljiinternet #dsi2020 te svakako obavijestite svoje učenike o on-line kvizu koji će se održati 11. veljače!

Više o Danu sigurnijeg interneta 2020. kao i detaljima za pristupanje kvizu, možete naći na internetskoj stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

Centre for Missing and Exploited Children Croatia
J.J.Strossmayera 1/I, 31000 Osijek
www.cnzd.org   |  www.csi.hr  |  www.116000.com.hr

Za kraj predlažemo vam da svakako pogledate i ovogodišnji promotivni video:

https://youtu.be/M03BJFjBM3w.

Dan sigurnijeg interneta 2018.

Zahvaljujemo na velikom interesu za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 06.02.2018. Na ovom linku možete pogledati kartu s više od 284 organizacija uključenih u obilježavanje samog Dana! U privitku smo vam dostavili 2 vizuala koji možete slobodno koristit za objave na vašim stranicama i društvenim mrežama!

Posjetite Facebook event i označite "Dolazim" te ako imate prijatelje zainteresirane za događaj pozovite ih na prijavu. Facebook event: https://www.facebook.com/events/436810240068128/. Nastavite pratiti našu Facebook: https://www.facebook.com/csihrv/ i web stranicu www.csi.hr o najnovijim vijestima.

Internet kviz za djecu i mlade 06.02.

 • Nije potrebna prijava, samo posjet stranici www.dansigurnijeginterneta.org od 09:00 do 19:00 sati 06.02.2018. te ispunjavanje kviza
 • Savjetujemo da pribavite dopuštenja roditelja za sudjelovanje njihove djece u kvizu
 • Nagrade će biti dostavljene na adrese škola u tjednima nakon završetka kviza
 • Neslužbeni rezultati pobjednika će biti objavljeni na Facebook stranici Centra za sigurniji Internet OVDJE te službeni rezultati slijedeći dan na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org

 

Edukacijski paket

Kao i prošle godine pripremili smo vam zanimljivi edukacijski paket s raznim materijalima kako bi vam olakšali organizaciju Dana. Molimo vas da pročitate upute koje se nalaze unutar paketa (Djeca i mladi/DSI Edukacijski paket) te slobodnim odabirom odaberete koje aktivnosti želite provesti. Sve materijale koje proizvedete možete dostaviti na mail naznačen u uputama. Molimo vas radi projektnih zadataka da po završetku obilježavanja ispunite upitnik o provedenim aktivnostima. Iznimno cijenimo vašu suradnju i aktivnost tijekom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta #DSI2018.

Edukacijski paket možete preuzeti na poveznicama u nastavku:

Ukoliko vam poveznice ne reagiraju možete preuzeti paket i sa stranice na http://csi.hr/p/materijali-i-savjeti Ovdje također možete pogledati i materijale od prošle godine!

Online predavanja za učitelje

Nakon prošlogodišnjih iskustava koje smo imali s predavanjima ove godine smo se odlučili za online verziju predavanja. Hvala svim učiteljima na odgovaranju na upitnik za najzanimljivije teme te očekujte u narednim danima i ostale video uratke za koje se nadam da će vam se svidjeti.

 • Prvi video je namjenjen podizanju svijesti te su ga izradili naši korisnici sa savjetima za sigurno korištenje interneta koji možete pronaći OVDJE.
 • Drugi video koji se dotiče teme Internet predatora i groominga pogledajte OVDJE.
 • Treći video progovara o Cyberbullyingu koji možete pronaći OVDJE.
 • Također pogledajte i video od prošle godine gdje naši Webdetektivi progovaraju o zanimljivim tema vezanim uz poznate Internet stranice OVDJE.
 • Savjetujemo da pogledate i ostale video uratke na našem službenom Youtube kanalu.
 • Također možete pročitati i zanimljiv članak o „selfitisu“ novom pojmu koji je zainteresirao brojne učitelje: http://csi.hr/p/selfitis
Dan sigurnijeg interneta: Internet kviz s vrijednim nagradama

Kviz se provodi u utorak, 07. veljače 2017. 09:00 - 19:00 sati

Child Hub projekt Hrabrog telefona

Hrabri telefon provodi trogodišnji projekt „Regionalni resorni centar za zaštitu djece u Jugoistočnoj Europi“ u kojem djeluje kao jedan od 8 partnera organizaciji Terre des hommes. Osnovni cilj Projekta je uspostavljanje jake regionalne mreže inovacija i praksi među stručnjacima koji rade na području zaštite djece. 

U projektu sudjeluje i hrvatski Multidisciplinarni tim za zaštitu djece. Svi članovi Tima su iskusni, odgovorni motivirani stručnjaci koji godinama djeluju na području zaštite djece i koji su u javnosti prepoznati kao okosnica njihove zaštite u Hrvatskoj.

Online platforma www.childhub.org namijenjena je stručnjacima koji rade na području zaštite djece koji na njoj mogu naći informacije, znanja, ali i umrežiti se s drugim stručnjacima na području Jugoistočne Europe. 

Digitalni tragovi

Razmisli prije nego li klikneš

Autorica: Lidija Kralj
Izvor: http://lidija-kralj.from.hr/?p=98

Ovaj naslov česta je rečenica koju ponavljam na skoro svim predavanjima, bez obzira pričam li učenicima, kolegama ili roditeljima. Mislim da se u tom savjetu skriva dobar dio mudrosti života u digitalnom svijetu. Naime, nekad prije kad ste izlanuli neku glupost čuli su vas ljudi s kojima ste razgovarali, možda se proširio koji trač – i to je bilo to. Napravite li neku glupost u digitalnom svijetu, za nju će čuti svi koji ne trebaju, i svako malo će se izvlačiti iz prašine i pratiti vas sad Zato je puno pametnije i odgovornije, najprije razmisliti pa tek onda kliknuti na pošalji, objavi, lajkaj, podijeli,…

Danas su nam razni internetski programi (web 2.0 alati) na dohvat klika i svaki od njih nam se čini privlačan, koristan i baš ono što nam treba da bismo učenicima omogućili, suradnju, komunikaciju, izražavanje kreativnosti. No, ne zaboravite da vi odabirete program/alat koji ćete koristiti s učenicima te da ne odgovarate samo za svoju sigurnost i zaštitu u digitalnom svijetu nego i za svoje učenike – jer ste ih upravo vi potaknuli da koriste određeni program.

Želite li s učenicima koristiti:

 • Online alate
 • Društvene mreže
 • Spremišta u oblaku
 • Dijeljenje sadržaja
 • Online suradnju
 • Objavu fotografija, prezentacija, videa, učeničkih radova ili nešto deseto…

Najprije razmislite:

 • Zašto baš taj program
 • Za koga – za koji uzrast djece je primjeren
 • Kako ga učinkovito upotrijebiti za ostvarivanje obrazovnih ciljeva
 • Što možete s tim programom napraviti da potkrijepite svoj kurikulum
 • Koje pretpostavke moraju biti zadovoljene da biste ga koristili – ljudske, tehničke, prostorne
 • Kakve dozvole su vam potrebne za korištenje tog programa? Trebate li dozvolu roditelja, ravnatelja? Traži li program unošenje osobnih podataka učenika – to može biti protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka!

Ne zaboravite da današnja djeca, iako su odrasla uz suvremene tehnologije ipak nemaju dovoljno životnog iskustva da bi procijenila moguće posljedice i rizike korištenja raznih programa – to je odgovornost nas odraslih koji ih potičemo na korištenje tih programa.

Simon Finch, savjetnik za internetsku sigurnost u svom blogu Thoughts on writing social media policy preporučuje učiteljima da prije korištenja internetskih programa naprave procjenu rizika kako bi osigurali dosljednost u korištenju tih programa.

U toj procjeni trebali bi odgovoriti na pitanja:

 1. Jesu li dostupne mogućnosti za zaštitu privatnosti?
 2. Mogu li se komentari moderirati prije objavljivanja?
 3. Je li program općenito prepoznat kao pouzdan?
 4. Jesu li roditelji upoznati s namjerom korištenja tog programa u obrazovanju?
 5. Postoji li odgovarajući sustav izvješćivanja?
 6. Jesu li jasno određeni postupci u slučaju incidenta?


Ukoliko znate odgovoriti na sva ta pitanja spremni ste za korištenje odabranog programa s učenicima, a ako niste sigurni, onda ipak razmislite prije nego li kliknete.

Napomena: crtež objavljen u članku je autorski rad Ogilvie Designa, dostupan pod CC licencom. Pogledajte cijelu zbirku Free Internet Safety and Responsible Use Cartoons to use for Professional Development. Crtež je preveden na hrvatski u sklopu eTwinning projekta OŠ Veliki Bukovec.

Nacionalna kampanja NE govoru mržnje na internetu

Internet pruža mogućnost za stvaranje, objavljivanje, distribuiranje i konzumiranje medijskih sadržaja osiguravajući prostor za punu participaciju, angažman i samoizražavanje. S razvojem društvenih mreža svi možemo sudjelovati u cyberspaceu na razne načine, u rasponu od održavanja kontakta s prijateljima i ostvarivanja novih kontakata do razmjene različitih sadržaja.

Online prostor daje nam nove mogućnosti povezivanja s drugima s kojima dijelimo stavove i vrijednosti. No u online prostoru također možemo biti žrtva i počinitelj cyberbullyinga i govora mržnje u različitim oblicima.

Govor mržnje nije nova tema na internetu. Njegova online dimenzija i potencijalna šteta u demokratskim procesima nam daje sve nove razloge za djelovanje.

U svim međunarodnim dokumentima koji govore o ljudskim pravima i slobodama, a samim tim i o potrebi borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije, kojih je Hrvatska potpisnica, govori se o potrebi sprječavanja govora mržnje.

U svrhu proaktivnog djelovanja na internetu i u zajednici te prateći preporuke i smjernice Vijeća Europe, Ministarstvo socijalne politike i mladih pokreće nacionalnu kampanju "NE govoru mržnje na internetu". Opći cilj kampanje je informirati i senzibilizirati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava kao i o negativnim utjecajima govora mržnje.

'SafetyNet - Bitka za sigurnost' - zaštita djece na internetu

U sklopu projekta "Sigurnost na Internetu i društvenim mrežama" u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj prezentirana je internet aplikacija "Bitka za sigurnost" koja je rezultat suradnje policije s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Udrugom mladih programera DUMP i Gradom Splitom. Aplikacija je dio projektne aktivnosti i sadrži, pored kviza znanja i veliki broj drugih sadržaja namijenjenih djeci iroditeljima, te korisnike upućuje na mjere zaštite, odnosno na koji način se, u slučaju zlostavljanja na Internetu i društvenim mrežama, policiji podnosi prijava. Opći ciljevi projekta su podizanje razine svijesti šire javnosti o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža, dok su specifični ciljevi projekta podizanje razine znanje kod djece o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta, te podizanje razine svijesti kod roditelja o mogućim opasnostima i rizicima kojima su djeca izložena...

Centar za sigurniji internet

Predmetna nastava

Pripreme za nastavu za učenike predmetne nastave:

 • S elektroničkom poštom nema šale – priprema za nastavu
 • Facebook radionica – priprema za nastavu i listić

Preveli smo i prilagodili pripreme za nastavu koje je napravio Insafeov tim:

 • Nastavna jedinica – Povezivanje generacija 
 • Nastavna jedinica uz ovogodišnji video

Dogovorite s učenicima Pravila za sigurnije korištenje interneta 
Dodatni materijali za djecu 9 – 12 godina i djecu od 12 i više godina.

Posteri o prihvatljivom korištenju interneta: za djecu 6 – 11 godina i 11 – 16 godina.

Obrazovne igre

Dostupne su tri obrazovne igre u seriji Radoznalci u akciji “Sigurniji internet za djecu i mlade”. Igre obrađuju tri teme iz područja sigurnosti djece: Zaštita osobnih podataka, Sigurnost na društvenim mrežama i Zamke elektroničke pošte. 
Teme su obrađene kroz niz kratkih priča koje djecu stavljaju u problemske situacije kakve susreću na internetu. Djeca igru mogu rješavati samostalno jer je uz svako pitanje pripremljen i savjet koji im objašnjava moguće probleme i posljedice raznih postupaka i oblika ponašanja na internetu.  [image]
Igre mogu biti upotrijebljene kao motivacijski dio nastavnog sata o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta, ali i kao podloga za razgovor roditelja s djecom o važnosti čuvanja i zaštite osobnih podataka, komuniciranja putem elektroničke pošte te druženja s prijateljima, kako u stvarnom, tako i u virtualnom okruženju.

Zaštita osobnih podataka: http://bit.ly/igra1
Sigurnost na društvenim mrežama: http://bit.ly/igra2
Zamke elektroničke pošte: http://bit.ly/igra3

Izvor: http://www.sigurnijiinternet.hr/ucitelji-i-nastavnici/predmetna-nastava/

 

Centar za sigurniji internet je mjesto gdje možete potražiti informacije prilagođene godištima od 5 do 16 godina. Sve na jednom mjestu i jednostavno objašnjeno. Ako ste dijete ili mlada osoba Centar za sigurniji internet je pravo mjesto za vas.

Sigurnost na Internetu - CARNet

U priloženom dokumentu - Sigurnost na Internetu - CARNet obuhvaćene su sljedeće teme:

Dostupne usluge na Internetu. • Štetni programi. • Sigurno komuniciranje na Internetu. • Savjeti za učenike, roditelje i nastavnike. • Preporučene web adrese .

Priloženi dokumenti:
Sigurnost na Internetu.pdf

preskoči na navigaciju