preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sesvetska Sela

Login
Škola za život

Projekt EU

Školska himna

Školska himna

Tekst: Olgica Pavičić-Čović, prof hrv. jezika
Glazba: Gordana Vojnović, prof. glaz. kulture

U Letničkoj ulici
Baš na broju pet
Sakrila se naša škola
Cijeli mali svijet.


Narančasti prozori
Što joj radost daju
Od čistoće blistaju
Sve je k'o u raju.


Tu se prva slova pišu
Tu sva djeca crtež rišu
Tu se dijeli, tu se množi (ritt.)
Tu se svako srce složi


Pripjev:
NEK' NAM SRCE BUDE PUNO
NEK' NAM ZNANJE UVIJEK CVJETA
NEK' PUTEVI SVI TE VODE
DO NAJDRAŽE ŠKOLE SVIJETA. 2X


Coda:
Nek' putevi svi te vode
Do najdraže škole svijeta.

eTwinning

Raspored zvona
 JUTARNJA SMJENA
sat početak kraj
1.  8:00 8:45
2.  8:50 9:35
3.  9:45 10:30
UŽINA 10:30 10:40
4. 10:40 11:25
5. 11:30 12:15
 6.  12:20 13:05
POPODNEVNA SMJENA
sat početak kraj
1. 14:00 14:45
2. 14:50 15:35
3. 15:45 16:30
UŽINA 16:30 16:40
4. 16:40 17:25
5. 17:30 18:15
6. 18:20 19:05
Office 365

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 3. 2019.

Ukupno: 44888
Ovaj mjesec: 4313
Ovaj tjedan: 302
Danas: 118
Oskar znanja 2018.

Rita Zonjić, učenica 8. razreda naše škole, i ove je godine osvojila Oskar znanja kao državna prvakinja u poznavanju hrvatskoga jezika 2018.

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

Idemo u srednju!

 

Klokan bez granica

 

Hour of Code

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

E-usmjeravanje

edu.hr

Loomen

Portal Nikola Tesla

PLAVI TELEFON

RASPORED SATI

 

Elektronički identitet

Središnji državni portal

Ponavljanje gradiva

Za učenike

Portal za učenike

Pitajte učitelja

Portal Učenici

Sigurniji internet

e-škola

Srce za djecu

Picktochart

Piktochart je online alat za izradu infografike, izvještaja, postera i prezentacija. U posljednje je vrijeme trend izrade infografike postao popularan zbog jednostavnog prikazivanja na blogovima i mrežnim stranicama. Alat jednostavno prikazuje različite podatke koji inače djeluju zamarajuće na korisnika. Cilj je alata korisniku olakšati proces izrade informativnih materijala, omogućavajući mu gotove predloške i grafičke prikaze. Tim koji je izradio alat navodi kako najbolje radi u najnovijim varijantama Google Chrome i Mozilla Firefox preglednika. Pored ponuđenih elemenata korisnik može dodati svoje datoteke. Piktochart ima nekoliko oblika korisničkih računa, no mi ćemo se ovdje orijentirati na besplatni korisnički račun. Važno je napomenuti kako su omogućeni jeftiniji premium korisnički računi za obrazovne institucije. Piktochart alatom korisnici mogu izraditi infografiku čak i ako nemaju smisla za dizajn.

Pregled funkcionalnosti

Korisnik se može registrirati klasičnim načinom unošenjem korisničkog imena, e-mail adrese i zaporke ili Facebook/Google korisničkim računom. Nakon uspješne registracije ili prijave, alat omogućava na odabir četiri oblika infografike: infografika, izvještaj, poster ili prezentacija. Odabirom jednog od formata, omogućeno je nekoliko besplatnih predložaka i mogućnost izrade bez predloška. Nakon odabira željenog predloška ili prazne površine, alat prikazuje radnu površinu. Kod prvog pokretanja izrade infografike Piktochart će prikazati priručnik kako bi korisnika upoznao sa sučeljem i mogućnostima alata. Priručnik (tutorial) je uvijek dostupan u sklopu radne površine u donjem lijevom kutu. Od dostupnih mogućnosti ponuđene su grafike koje se dijele na oblike i linije gdje se može odabrati nekoliko osnovnih oblika i linija. Omogućene su i ikone koje imaju ponuđene kategorije ili se može pretraživati po željenom pojmu.

Fotografije također sadrže kategorije ili pretraživanje po željenom pojmu, i okvire za fotografije. Alat ima mogućnost učitavanja vlastitih datoteka koje mogu biti slike, fotografije, ikone i sl. Veličina je prostora za pohranu u sklopu besplatnog korisničkog računa ograničena na 40 MB. Treća  je mogućnost odabir pozadine infografike, a može se birati između boje ili ponuđenih slika. Mogućnost dodavanja teksta pruža odabir između nekoliko formata: naslov, podnaslov ili obični tekst i dodavanje okvira za tekst. Pored ovih je formata dostupno klasično formatiranje teksta: odabir vrste, veličine ili oblika fonta i poravnavanje teksta. Peta mogućnost omogućava korisniku odabir između dodavanja grafičkih prikaza podataka (različite vrste grafova), dodavanja videa i zemljopisnih karata na koje se mogu dodati važni podaci, kao i za grafove. Posljednja je mogućnost ujedno i najnoviji dodatak alatu i omogućava korisniku povezivanje s SurveyMonkey alatom i direktan uvoz podataka iz provedenih anketa ili upitnika. Piktochart zatim automatski jednostavnom „drag and drop“ akcijom stvara grafikone iz upitnika.

Infografika se dijeli u blokove i izradom novog dokumenta automatski se omogućavaju tri bloka. Korisnik može smanjiti broj blokova ili dodati po želji. Svakom je bloku moguće podesiti širinu i visinu. Dostupne su akcije na alatnoj traci radne površine sljedeće: vrati na prethodni korak (undo) i vrati na slijedeći korak (redo), izreži, kopiraj i zalijepi, izbriši i poravnaj s drugim objektima. Elemente se može učvrstiti unutar blokova kako ih se slučajno ne bi pomaknulo. Može im se mijenjati boja i prozirnost, rotirati i pomaknuti ispred ili iza određenog elementa. Korisnik u svakom trenutku može pregledati svoju infografiku pomoću opcije Preview.

Infografika se može pohraniti u JPEG ili PNG formatu uz odabir niske ili srednje kvalitete slike korištenjem besplatnog korisničkog računa, a Piktochart vodeni žig nije moguće ukloniti. Sve su izrađene infografike označene kao skica dok ih korisnik ne objavi, ali važno je napomenuti kako u sklopu besplatnog oblika korisničkog računa, infografika može biti objavljena samo s postavkom javno. Objavljivanje samo grupi korisnika ili privatno, ograničeno je na plaćeni oblik korisničkog računa. Korisnik svoju infografiku može podijeliti na društvenim mrežama, e-mailom ili u alatu Evernote.

Glavne značajke alata:

  • infografika, izvještaji, posteri i prezentacije
  • dostupno nekoliko besplatnih predložaka (free template)
  • kod prvog se korištenja pokreće priručnik
  • proračunske tablice za prikaz izvještajnih grafikona
  • dodavanje vlastitih datoteka do maksimalno 40 MB
  • pohrana samo u JPG i PNG format niske i srednje kvalitete za besplatne varijante
  • u besplatnoj je varijanti moguće jedino javno objaviti izrađeni dokument
  • kod pohrane infografike u besplatnoj varijanti, prikazuje se vodeni žig alata
preskoči na navigaciju