2018-03-28 11:48:26

Posjet obiteljskoj tvornici čokolade Zotter "Znanost je slatka"

Učenici sedmog i osmog razreda su  24.ožujka 2018. u sklopu terenske nastave i vođeni krilaticom Znanost je slatka posjetili obiteljsku tvornicu čokolade Zotter kraj Graza.  

Tvornica Zotter mladi je pogon, osnovao ga je 2007. godine Josef Zotter, čovjek s višegodišnjim iskustvom u kulinarstvu i slastičarstvu, a u vođenju tvrtke koja ima stotinjak zaposlenih pomaže mu cijela obitelj. U promotivnom filmu koji smo imali prilike vidjeti na početku naše ture saznajemo kako je tvornica orijentirana na isključivo ekološku proizvodnju svih sirovina, uključena u brojne međunarodne socijalne programe unapređenja života u regijama odakle se kakaovac dovozi na preradu u Austriju te nastoji uredno platiti tuđi rad i ne koristiti se dječjom radnom snagom.

Zanimljivost je u tome što prolazeći kroz tvornicu imate uvid u njen pogon, hodnici kojima su učenici hodali staklenim su stjenkama odvojeni od postrojenja no daju divan uvid i pogled na strojeve u radu. Buduću da je posjetiteljima bio dostupan i audio vodič za svaki dio postrojenja ponuđene su i dodatne informacije.  Na ulazu su učenici dobili keramičku žlicu za kušanje čokoladnih smjesa; na prvoj izložbenoj postaji mogli su vidjeti, opipati pa čak i kušati suha zrna kakaovca, a na sljedećoj su i po prvi puta upotrijebiti keramičku žlicu te kušati tekuću masu od čistog kakaa, još uvijek bez ikakvih dodataka. Jako je gorka i uopće ne podsjeća na čokoladu. Na sljedećim postajama iz staklenih fontana na kušanje su nam se ponudili nizovi tekuće čokoladne smjese, s dodanim mlijekom, voćem i aromatičnim sastojcima te različitog postotka kakaa. Učenici su također imali prilike upoznati se i pomirisati sve začine koje se stavljaju u neke od stotinjak vrsta čokolada koje Zotter proizvodi, sami povlačenjem ručke odrezati komadić čokolade li uživati u raznovrsnim grickalicama koje uključuju i orašaste plodove i čokoladu.

Tvornicu okružuje predivan park sa brojnim životinjama od ljama do vijetnamskih svinja, pataka kao i „groblje čokolada“- prostor propalih ideja. Čitajući o kombinacijama koje su pokopane pitali smo se kako su uopće i zaživjele jer zaista tko bi uživao u čokoladi sa ketchupom i kikirikijem? ili čokoladi sa senfom?

Obilaskom smo mogli posvjedočiti kako tvornica nije tek puki proizvodni pogon već i itekako uspješno turističko odredište; uz naše učenike ovdje su čokoladu isprobavali brojni posjetitelji iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, azijskih zemalja.

U nastavku smo obišli i Graz te njegove prelijepe kutke i zakutke i fascinantnu povijest o kojoj više možete vidjeti i u fotogaleriji.


Osnovna škola Sesvetska Sela