preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sesvetska Sela

Login
Radionica

Projekt

Osvojen Oskar znanja

Naši učenici već godinama pokazuju zavidno znanje na svim razinama natjecanja iz hrvatskoga jezika. Svojom izvrsnošću Rita Zonjić probila se na sam vrh te je kao državna prvakinja u poznavanju hrvatskoga jezika osvojila Oskar znanja 2017. godine.

Mentorica Renata Kovačićek, prof.

 

Klokan bez granica

Školska himna

Školska himna

Tekst: Olgica Pavičić-Čović, prof hrv. jezika
Glazba: Gordana Vojnović, prof. glaz. kulture

U Letničkoj ulici
Baš na broju pet
Sakrila se naša škola
Cijeli mali svijet.


Narančasti prozori
Što joj radost daju
Od čistoće blistaju
Sve je k'o u raju.


Tu se prva slova pišu
Tu sva djeca crtež rišu
Tu se dijeli, tu se množi (ritt.)
Tu se svako srce složi


Pripjev:
NEK' NAM SRCE BUDE PUNO
NEK' NAM ZNANJE UVIJEK CVJETA
NEK' PUTEVI SVI TE VODE
DO NAJDRAŽE ŠKOLE SVIJETA. 2X


Finale:
Nek' putevi svi te vode
Do najdraže škole svijeta.

Raspored zvona
 JUTARNJA SMJENA
sat početak kraj
1.  8:00 8:45
2.  8:50 9:35
3.  9:45 10:30
UŽINA 10:30 10:40
4. 10:40 11:25
5. 11:30 12:15
 6.  12:20 13:05
POPODNEVNA SMJENA
sat početak kraj
1. 14:00 14:45
2. 14:50 15:35
3. 15:45 16:30
UŽINA 16:30 16:40
4. 16:40 17:25
5. 17:30 18:15
6. 18:20 19:05
e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

E-usmjeravanje

edu.hr

Loomen

Portal Nikola Tesla

PLAVI TELEFON

e-Dnevnik

e-Matica

MZOS

CARNet

e-Škole

Prometna učilica

Elektronički identitet

Središnji državni portal

Za učenike

Portal za učenike

Pitajte učitelja

Portal Učenici

EDU knjižara

eLektire

Sigurniji internet

e-škola

Srce za djecu

Stipendije

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet obiteljskoj tvornici čokolade Zotter "Znanost je slatka"
Autor: Marijana Magdić, Tanja Prigorec Logožar, Olgica Pavičić Čović, Danijela Horvat Škunca, 28. 3. 2018.

Učenici sedmog i osmog razreda su  24.ožujka 2018. u sklopu terenske nastave i vođeni krilaticom Znanost je slatka posjetili obiteljsku tvornicu čokolade Zotter kraj Graza.  

Tvornica Zotter mladi je pogon, osnovao ga je 2007. godine Josef Zotter, čovjek s višegodišnjim iskustvom u kulinarstvu i slastičarstvu, a u vođenju tvrtke koja ima stotinjak zaposlenih pomaže mu cijela obitelj. U promotivnom filmu koji smo imali prilike vidjeti na početku naše ture saznajemo kako je tvornica orijentirana na isključivo ekološku proizvodnju svih sirovina, uključena u brojne međunarodne socijalne programe unapređenja života u regijama odakle se kakaovac dovozi na preradu u Austriju te nastoji uredno platiti tuđi rad i ne koristiti se dječjom radnom snagom.

Zanimljivost je u tome što prolazeći kroz tvornicu imate uvid u njen pogon, hodnici kojima su učenici hodali staklenim su stjenkama odvojeni od postrojenja no daju divan uvid i pogled na strojeve u radu. Buduću da je posjetiteljima bio dostupan i audio vodič za svaki dio postrojenja ponuđene su i dodatne informacije.  Na ulazu su učenici dobili keramičku žlicu za kušanje čokoladnih smjesa; na prvoj izložbenoj postaji mogli su vidjeti, opipati pa čak i kušati suha zrna kakaovca, a na sljedećoj su i po prvi puta upotrijebiti keramičku žlicu te kušati tekuću masu od čistog kakaa, još uvijek bez ikakvih dodataka. Jako je gorka i uopće ne podsjeća na čokoladu. Na sljedećim postajama iz staklenih fontana na kušanje su nam se ponudili nizovi tekuće čokoladne smjese, s dodanim mlijekom, voćem i aromatičnim sastojcima te različitog postotka kakaa. Učenici su također imali prilike upoznati se i pomirisati sve začine koje se stavljaju u neke od stotinjak vrsta čokolada koje Zotter proizvodi, sami povlačenjem ručke odrezati komadić čokolade li uživati u raznovrsnim grickalicama koje uključuju i orašaste plodove i čokoladu.

Tvornicu okružuje predivan park sa brojnim životinjama od ljama do vijetnamskih svinja, pataka kao i „groblje čokolada“- prostor propalih ideja. Čitajući o kombinacijama koje su pokopane pitali smo se kako su uopće i zaživjele jer zaista tko bi uživao u čokoladi sa ketchupom i kikirikijem? ili čokoladi sa senfom?

Obilaskom smo mogli posvjedočiti kako tvornica nije tek puki proizvodni pogon već i itekako uspješno turističko odredište; uz naše učenike ovdje su čokoladu isprobavali brojni posjetitelji iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, azijskih zemalja.

U nastavku smo obišli i Graz te njegove prelijepe kutke i zakutke i fascinantnu povijest o kojoj više možete vidjeti i u fotogaleriji.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju